Kalau dah namanya orang Johor, of course la tau sambal kicap kan? Eh, camane pulak orang KL + sabah yang keje kt Johor pulak? …..Of course la belajar makan + buat sambal kicap. Oh gitu…
Tapi makan dengan sup memang la marvelous, nak-nak kalau pakai cili burung (yang cili api yang extra hot tu)…Tapi makan dgn goreng pisang, I still cannot go….
Cara-cara buat sambal kicap? Oh itu aku tak berani kasi, try tanya orang yang purely Johorian. Or purely Jawa, or Bugis…
Next time boleh cuba masak Laksa Johor pulak...
nk tips buat sambal kicap tak... kihkih.. saje je nk share.. tp terpulang pade akak nak try ke tak.. sedap or tak tue x tahulahkan.. tekak masing2...
ReplyDeleteayu punyer resepi
lada cili + bawang putih sikit + kicap + gula merah... pastue blend.. x payah campur air.. so, dia nmpak pekat... barulah kaw... klo x tahan pedas, letak gula merah byk sikit...